luni, 24 august 2015

Blog-urile ascunse

Robert Crumb
Cei de pe site-ul kooperativa.ro s-au gândit să afle din gura lupilor (sic!) blog-urile cele mai accesate din ro. Până aici toate bune și frumoase, dar cum eu sunt sceptic din fire am strâmbat din nas, motivul nu îl zic, și așa am zis prea mult. În fine, chiar dacă evit postarile gen reclamă pe acest blog, mi-am zis că este totuși o ocazie de a relansa o rubrică pe care am suspendat-o în martie când am suferit o intervenție chirurgicală care a deraiat în diverse complicații. Rubrica o țin pe site-ul scrie liber și vorbesc despre diverse blog-uri culturale sau ale unor diverși scriitori, blog-uri care nu au ''șansa'' de a fi cunoscute în lumea virtuală, pentru că autorii lor se îndeletnicesc (rușine lor) și cu activități palpabile (după cum se va vedea). Deci, chiar dacă persoanele de mai jos nu se încadrează în termenul de bloggeri cerut de probă, eu îi urmăresc și îi apreciez, fiind convins că merită meniționați și aplaudați pentru ceea ce fac. 
Cu ocazia aceasta îi și salut, iar pe Florin, administratorul site-ului scrie liber, îi spun doar atât: nu am uitat de rubrică.
Blog-ul nr. 1 - Daniela Șontică este autoare a trei volume de poezii: Arlechini intr-o pădure sălbatică, ed. Vinea, 1995, Uitaţi-vă prin mine, ed. Brumar, 2007 și Iubita cu nume de profet, ed Tracus Arte, 2014 și a unuia de publicistică Însemnări din pridvor, ed. Trinitas, 2013, în care sunt cuprinse editoriale publicate de-a lungul timpului în Ziarul Lumina al Patriarhiei Române, unde este redactor-șef. Dragostea pentru scris și pentru lumea tiparului, lume care pare să piardă teren în fața lumii virtuale, a îndemnat-o să scoată un supliment lunar, intitulat Lumina literară și artistică, unde publică interviuri cu scriitori, artiști plastici sau recenzii, note de lectură, poezii. Colaboratorii, mereu alții, s-au arătat bucuroși, chiar dornici de a-i oferi materiale spre publicare, iar presa a primit cu aplauze această inițiativă demnă de toată lauda. Pentru că în vremea aceasta, în care totul se întâmplă pe net, o astfel inițiativă trezește în oameni spiritul creator, făcându-l chiar mai responsabil.
Blog-ul nr. 2 - Florin Dochia, fost director al Casei de Cultură ’’Geo Bogza’’ din Câmpina, este un scriitor activ atât din punct de vedere editorial (pe lângă volumele de poezii și critică literară, se îngrijește de apariția revistelor Revista Nouă și Urmuz) cât și virtual. Prins în lumea cuvintelor (starea de lectură), flashbook și Revista Urmuz sunt doar câteva dintre site-uri pe care le îngrijește. Și nu se oprește aici cu activitățile culturale în care este implicat, periodic organizează în Câmpina Maratonul de poezie, unde invită scriitori de toate vârstele, debutanți sau nedebutanți, într-un mediu unde primează, desigur, poezia. Așadar, Florin Dochia este adaptat cerințelor unui artist în această perioadă pe care o traversăm: informat la zi despre noile apariții editoriale și despre noii autori care își fac apariția pe scena literară românească, folosește din plin noile mijloace de comunicare (incluzând lumea virtuală) pentru a ajunge la cititori, acceptă virtualul ca un nou mod de a promova actele artistice etc. Este o persoană rațională și conștientă de valorile relative care ni se impun în ultima vreme, vechile fundamente dărâmându-se sub ochii noștri. Asta nu îl îndeamnă spre o resemnare atât de des întâlnită în aceste zile, o ia ca pe o provocare oferită de timp, la care trebuie să ne adaptăm.
Blog-ul nr.3 - Felix Nicolau este un scriitor (poet, romancier), critic şi profesor universitar cunoscut în această lume pestriţă a literelor. Invitat la diverse manifestări literar- artistice, iniţiator al mai multor proiecte poetice (vezi Blitz Show, un experiment media şi performance), Felix Nicolau este prezent frecvent în revistele de spacialitate cu cronici, note de lectură, prezentări de carte, etc. Un militant al exprimării artistice departe de protecţia blog-ului, Felix Nicolau încurajează iniţiativele (fie ele efemere) din cluburi, baruri, locaţii etc., susţinându-le prin participare sau întâmpinări publicate în presa online. Faptul că este solicitat de mai toţi tinerii scriitori aflaţi la începuturi arată încrederea de care se bucură, profesionalismul care îl precede, cunoaşterea clară a locului unde se află azi literatura română. Blogul său este unul doar de prezentare, un loc unde cititorii pot găsi, din timp, informaţii utile referitoare la evenimentele pe care le organizează (în care este prezent), cronicile pe care le scrie sau, nu în ultimul rând, cărţile pe care le lansează.
Blog-ul nr.4 - Horia Gârbea este un inginer îndrăgostit de literatură (poezie, dramaturgie, critică literară, etc.) dar și de comunicarea online prin blog-uri sau site-uri. Se află mereu în mijlocul evenimentelor culturale care se desfășoară atât în capitală cât și în celelalte orașe din țară (lansări de carte, manifestări literare, prezentarea unor piese de teatru) și nu uită niciodată să le promoveze pe blogul său, postând fie afișul evenimentului în cauză, fie comunicatul de presă. Ca secretar general de redacție la revista Luceafărul de dimineață, datorită problemelor care au apărut, legate de difuzarea revistelor culturale în capitală, prezintă noile numere ale revistei în online. Îl puteți întâlni și în revista România Literară, acolo unde răspunde celor aflați la ușile afirmării literare, în cadrul rubricii poșta redacției. Dintre numeroasele volume enumăr pe ultimele două: 2011 – Pantera sus, pe clavecin, poezie – Ed. Tracus Arte și 2012 - Trecutul e o sărbătoare, poezie – Ed. Tracus Arte.
Blog-ul nr.5 - Flavius Obeadă lucrează în presă din 1990, ceea ce se simte atunci când citești articolele de pe blog-ul său genunchiul lumii. Departe de agresivitatea stearpă des întâlnită în mediul online (și nu numai), Flavius scrie fără să reclame, fără să devină patetic, fără să înfiereze. Un blog degajat de artificii (cum ar fi reclamele), cu mult spațiu de respirat, un blog care oferă cititorului porția de imaginar atât de necesară, genunchiul lumii s-a numărat rapid în topul blog-urilor pe care le urmăresc constant. Aici găsiți un blog responsabil, un blog care dezvață aerul şi timpul de punctele de suspensie (citat dintr-o postare de pe blog-ul său).
Notă: Nu este un top valoric!

2 buşeli:

  1. Mulţumesc pentru promovare, Ştefan. Cu atât mai mult cu cât am de gând să scriu mai des pe blog, care poate fi un spaţiu interesant de expunere a unor idei ce nu îşi pot găsi locul în altă parte. Mă refer la lucrurile suficient de personale pentru mine încât să nu le public într-un ziar sau intr-o revistă, dar destul de interesante încât să poată atrage atenţia cititorilor. Succes şi ţie cu blogul tău şi cu proiectele colaterale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca te-ai mai apropiat de blog, statea pe tusa. :) Spor, colega!

      Ștergere

Zi ceva de-a busilea sau din picioare

de-a bușilea prin aer!