duminică, 20 noiembrie 2011

ION NICOLESCU

alți poeți români postați pe acest blog aici


Nu am găsit ceva date care să mă mulţumească despre autor. L-am întâlnit într-o antologie de poezie întocmită de Laurenţiu Ulici O mie şi una de poeziii româneşti ed. Style. Din cele trei poezii cuprinse acolo a reuşit să mă farmece şi să mă urnească spre comp (la asta e foarte bun, doar la asta) şi să îl caut. Am aflat că este născut în Buzău, 10 ianuarie 1943, urmează cursurile Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1962-1968). Debutează în ziarul „Steagul roşu" din Bacău (1956), iar editorial, cu volumul de versuri Indulgenţe (1969). Colaborează cu versuri şi reportaje la „Luceafărul", „Viaţa Buzăului", „Munca", „Scânteia tineretului", „Contemporanul", „Amfiteatru", „Gazeta literară", „România literară", „Viaţa românească", „Cronica", „Tribuna" etc. Devine doctorand în filosofie. A fost un neconformist şi un boem, participând în timpul regimului comunist la diverse proteste, de pe urma cărora a fost nevoit să petreacă ceva timp prin camerele securităţii.

Opera literară

Indulgenţe, Bucureşti, 1969;
Ironica, Bucureşti, 1970;
Mioritiada, Bucureşti, 1973;
Retorica, Bucureşti, 1975;
Vox populi, vox Dei. Stilistica, Bucureşti, 1979;
Voi de colo, de la Biarritz, Bucureşti, 1979;
Scrisori de serviciu, Bucureşti, 1982;
Odele pământului pârjolit de iubire, Bucureşti, 1986.


*

iubito calci în străchini ţi-am spus-o şi ţi-o repet
acesta e gavota şi dânsu-i menuet
sertarele sunt noaptea dejunul e dejun
şi rufele se spală cu apă şi săpun
să nu faci paşi în beznă opreşte-te în tindă
să nu te mire domnul albastru din oglindă
acela-i Dostoievski o urnă ne desparte
stă între noi oglinda să nu cădem în moarte
în bibliotecă-i haos dar ţine-nchisă uşa
să nu se risipească peste pământ mătuşa
icoanele sunt vechi le ţii ca bibelouri
când trec geamgii prin aer să nu le faci cadouri
să nu mănânci veioza nu zgâria tapetul
suntem vecini cu cerul ai să observi cu-ncetul
nu-i chiar o ceaşcă luna să nu o calci pe rană
avem şi reproduceri acolo e o stană
de marmură se poate dormi pe ea cu trudă
dar poţi să o consideri neinvitată rudă
de fapt afară-i marea dar pune-ţi şalul verde
în valurile-i albe cândva de te-oi pierde
nu prea mai văd deşi sunt tinere vlăjgan
la vârsta mea Novalis murise de un an



18 buşeli:

  1. Îl mai găseşti pe-un album Colibri (În căutarea cuibului pierdut - Futurist) şi în Alma Mater, piesa lui Alifantis (cu versurile lui Păunescu se va numi Trăiască România). Am mai găsit cîteva versuri într-o antologie a umorului liric românesc. Pe undeva trebuie să existe un volum de autor dar nu l-am găsit încă.
    Cam atît în completare...
    Alex Turcu

    RăspundețiȘtergere
  2. Alex, multumesc de date. Gasisem si eu informatia ca el a scris Traiaca Romania, ar am crezut ca ete o greseala sau o potrivire de nume, pentru ca stilul este total diferit. Sunt in cautarea unui volum de poezie de-al lui. Am mai aflat neoficial ca ar fi un boem care mai apare in cand in cand pe la MLR.

    RăspundețiȘtergere
  3. Trăiască România e a lui Păunescu. Ion Nicolescu interzisese să se mai cînte versurile lui în contextul de atunci (nu cunosc toată povestea); aşadar, iniţial Alifantis compusese muzica pe versurile lui Nicolescu (Alma Mater), acestea fiind ulterior schimbate cu piesa pe care o cunoşti.

    RăspundețiȘtergere
  4. CU scuzele de rigoare cîntecul se numea Alma Venus. uite un fragment din original http://www.youtube.com/watch?v=qkgxMbzHr-8

    RăspundețiȘtergere
  5. Alex, multumesc de amanunte, pretioase!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nicoleta Nicolescu2 ianuarie 2012 la 12:01

    Buna ziua!

    Ion Nicolescu este nascut pe 19 ianuarie 1943. Volumul de poezii "Mioritiada" a fost reeditat in 2009 la editura Rafet, insa probabil din cauza pretului (100 lei), nu a fost un succes editorial.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost un mare succes editorial. La preţul de 100 de lei (dictat de autor) tot tirajul s-a vândut într-o singură săptămână.

      Ștergere
  7. ALMA VENUS

    noi cavaleri ai doinei noi liberi cetateni
    din dragoste ne nastem din soare si polen
    aluat al nemuririi pastori si militari
    cu podul palmei viata ne-o mangai si ne-o ari
    noi freamatul de codri noi lanciile lui
    noi nu suntem o tara onor a nimanui

    vom fi stramosii vostri urmasi ne tineti minte
    o clipa-n care-o mana de oameni si cuvinte
    au pus un pic de suflet un pic de tricolor
    ca sa-ti ramana toate in vis la locul lor
    ca sa-ti ramana hora oratia-n pridvor
    am pus si trup si suflet la inaltarea lor

    noi fiii tai nu ardem pe rug cuvinte mari
    noi te rugam cu piatra batrana de hotar
    noi te rugam cu brazda de sange de sub plug
    noi fiii tai nu ardem cuvinte mari pe rug
    noi fiii tai nu suntem a mare sau a mic
    noi te rugam cu viata si nu cerem nimic

    tot ce doreste tara asa se implineasca
    moldova si ardealul si tara romaneasca
    sa aiba vecinic pace si dragoste sa nasca
    moldova si ardealul si tara romaneasca
    moldova si ardealul si tara romaneasca
    copii frumosi si liberi si vivat sa traiasca
    Traiasca Romania Traiasca Tricolorul
    Traiasca – Alma Venus – Maria Sa Poporul

    ION NICOLESCU
    Vox populi vox dei, 1979)

    RăspundețiȘtergere
  8. Alifantis a compus melodia pe versurile poetului Ion Nicolescu. Ulterior, lui Nicolescu i s-a cerut de catre Nicolae Ceausescu sa schimbe versurile si sa introduca Traiasca Ceausescu,etc. Poetul a refuzat categoric, lucru care l-a costat foarte scump> A se vedea lipsa cartilor lui Ion Nicolescu din majoritatea bibliotecilor din Romania. Cel care a pastisat poezia este Paunescu, Alifantis a lansat-o apoi in cenaclul Flacara cu noul text, si asa a ramas. Paunescu a murit fara sa-si fi recunoscut vreodata fapta murdara sau macar sa-si fi cerut scuze la Ion Nicolescu, iar Alifantis traieste linistit si astazi cu acest lucru pe suflet. Nu a incercat niciodata sa vorbeasca cu poetul dupa revolutie. Nu a incercat niciodata sa dea drumul din nou la varianta originala. Dar ea exista. Candva se va auzi din nou. Poate ar cam fi timpul, in vremurile pe care le traim.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragilor in calitate de bun prieten al lui Ion martor al evenimentelor de care vorbiti , vorbind si cu Paunescu si cu Pitis si cu Alifantis pe tema asta m-am izbit de nesimtirea porcului si de complexele de vinovatie si ipocrizia celorlalti doi.
      Dumnezeu sa-l odihneasca pa Ion Nicolescu.

      Ștergere
  9. Volumul publicat la ed. Rafet sub nunele Mioritiada nu este o reeditare a celui publicat in 1973 ci este o culegere de poezii din mai multe volume ale poetului.

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua!Eu sunt fina lui Ion Nicolescu,vreau sa dau detalii reale despre nasul meu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va astept cu un mail la elefantulaerului@yahoo.com. va multumesc!

      Ștergere
  11. @ Anonim - V-a cununat sau botezat ? Era cu Mariana sau cu Violeta ? Cand v-a cununat sau botezat locuia langa Rest. Perla ( zona Dorobantilor sau in Drobeta ? Ion avea un frate la Buzau . L-am cunoscut intr-un tren de noapte mergand cu Ion la IASI . Fratele ne-a dat o damigeana cu vin in gara Buzau .

    RăspundețiȘtergere
  12. Ion , un poet nu foarte bogat , i-a solicitat lui Adrian Paunescu plata drepturilor de autor pentru textele utilizate in cadrul manifestarilor Cenaclul Flacara . Fiind initial refuzat , a solicitat ca versurile sale sa nu mai fie folosite in cenaclu . Ulterior Paunescu i-a acordat un premiu de 5000 lei . Cu acesti bani , Ion a platit deplasarea cenaclului COLUMNA ( cenaclu fondat si condus de el ) la BLAJ . Acolo a avut loc un spectacol cu o sala arhiplina . Banii rezultati din incasari au fost donati bibliotecii din localitate pentru a se repara acoperisul . Participanti la acea manifestare au fost si Gheorghe Gheorghiu si Horia Stoicanu . Cu acea ocazie s-a lansat si imnul cenaclului COLUMNA , imn ale carui versuri au fost scrise de ION . ( Noi am pus cuvantul roua / La hotare sa-l vedeti / ........ publicat ulterior in VOX POPULI , VOX DEI ) . Imnul a fost inregistrat in mai tarziu in pestera Dambovicioara . Pentru alte informatii : pady84_buh@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  13. Personal , am fost cu Ion Nicolescu in redactia Flacara . Secretara " boss-ului era doamna Cahane . Nicolescu i-a interzis lui Paunescu sa-i mai fie cantate animite versuri in situatia in care nu i se achita drepturi de autor . Paunescu i-a dat un plic cu 6000 lei . Acesta a fost capitalul cu care Ion a infiintat cenaclul COLUMNA . Despre acest cenaclu nu stiu prea multi . Dar Gheorghe Gheorghiu si Horia Stoicanu au fost membri .Evident si multi altii .

    RăspundețiȘtergere

Zi ceva de-a busilea sau din picioare

de-a bușilea prin aer!