marți, 6 ianuarie 2015

Vladimir Putin - un ţar în căutarea unui nou imperiu

putin, elţîn, dictaor, angus
Vladimir Putin -
un ţar în căutarea unui nou imperiu 

de Angus Roxburgh
ed. Litera

Vladimir Putin - un ţar în căutarea unui nou imperiu 


Vladimir Putin - un ţar în căutarea unui nou imperiu de Angus Roxburgh este o carte apărută la editura Litera şi vorbeşte despre istoria din ultimii ani (mai precis din 1999) a Rusiei. Reformele economice, scandalurile politice ivite de-a lungul vremii (atât în plan local cât şi internaţional), faptele de corupţie prin care a trecut marele imperiu de est sunt redate fără nici un fel de interpretare, cititorii având ocazia să compileze singuri anumite amănunte între ele.

Un fost agent KGB conduce un imperiu 


Fost agent KGB (sau FSB) Vladimir Putin trece de la continuatorul democraţiei predecesorului său Elţîn (Rusia devenise în anii '90 o umbră a marelui imperiu) la un dictator fără scrupule care nu se sfieşte să îşi elimine adversarii, atât cei politici cât şi cei din presă (în prima săptămână după investirea în funcţie închide un post tv - NTV - şi mai mulţi prezentatori sau realizatori sunt şantajaţi, despropiaţi de averi, închişi, etc).
Drumul sinuos al Rusiei de la regimul comunism intrat în sângele cetăţenilor până la viaţa capitalistă ivită brusc pe străzile din Moscova (hypermarket-uri IKEA sau AUCHAN, mall-uri) cititorii pot reface mai uşor istoria ultimilor ani. Strategiile de redresare economică (cupoanele de privatizare a capitalului de stat, relaxarea fiscalităţii, scăderea impozitilor), lupta cu oligarhi ruşi, războaiele din Serbia şi regiunea cecenă, atacurile de la 11 septembrie, detaliile din culisele preşedintelui fac pe cititor să nu lase cartea din mână. 

Fostul corespondent BBC Moscova, Angus Roxburgh, rupe tăcerea


Angus Roxburgh, fost corespondent BBC Moscova şi consilier pentru relaţii publice al lui Putin, oferă imaginea unui preşedinte care scapă occidentului, occident care vedea (poate prea devreme) o Rusie supusă, dornică de comunicare şi relaţionare fructoasă. S-a mers până la iluzoria aderare a Rusiei la NATO. Stilul folosit în scrierea cărţii este cel al ştirilor, informaţiile sunt date scurt, fără înflorituri, fără comentarii, fără interpretări. Multe dintre informaţiile oferite sunt scoase din interviurile date de preşedintele rus, autorul găsind acolo mereu nişte amănunte care au scăpat de-a lungul timpului celor din jur. Rezultă, aşa cum am spus, o carte spumoasă pe care îţi vine greu să o laşi jos.
Preşedintele rus este prezentat sub toate aspectele personalităţii sale. Îl vedem pe Putin pasionat de judo şi călărie, pe Putin ironic care oferă replici tăioase oaspeţilor străini (reprezentantul NATO aflat în vizită este surprins când Putin, citind din cartea adusă cadou într-o engleză stricată cu voce tare, adaugă: Poate aşa învaţă şi câinele meu engleza), Putin disperat care ţipă la miniştri englezi să îi repatrieze adversarii politici care ceruseră azil politic în UE, Putin dornic să îşi consolideze forţa numind politic apropiaţii în punctele cheie din ţară, etc. Chiar dacă măsurile economice aduc Rusiei, în timpul primului său mandat nu doar o creştere economică fabuloasă (principalele cărţi cu care juca erau petrolul, gazele) care o scot din datoriile externe pe care le acumulase, totuşi sistemul mafiot atent instrumentat de agentul KGB îi atrag imediat critici atât externe cât, mai ales, interne, ţara trăind încă în sărăcie.

Istoria pe care o trăim


Cartea se adresează, în primul rând, celor care vor să îşi facă o privire de ansamblu asupra unei părţi din istoria pe care o trăim. Fără analize, fără presupuneri sau previziuni, în cele peste 300 de pagini se face o radiografie a evenimentelor care gravitează în jurul lui Vladimir Putin. De la pumnul în gură pus presei (deşi în discursul de investire spunea că va continua politica lui Elţîn de a oferi libertate opiniei) prin cumpărarea principalelor posturi tv, până la manifestările dictatoriale arătate făţiş (vezi şedinţa făcută cu oligarhii ruşi cărora le cere să nu intervină politic contra lui, oferindu-le în schimb imunitate juridică) toate faptele sunt redate cronologic, putând vedea rapida deteliorare relaţiilor externe (în primul rând cu America).


1 buşeli:

  1. Buna,

    Am adaugat linkul tau in pagina "Blogroll". Multumesc pentru colaborare, o seara buna :)

    RăspundețiȘtergere

Zi ceva de-a busilea sau din picioare

de-a bușilea prin aer!