luni, 6 septembrie 2021

Memorie și film

  Lista de filme despre care am scris aici

L'Année dernière à Marienbad / Last Year at Marienbad/ (1961) și Rengoku eroica / Heroic Purgatory/ (1970) sunt două filme care vorbesc despre memorie pe limba memoriei supusă alterității. O limbă greu de redat dar care, în ambele filme, reușește să stabilească o gramatică care se învață din mers de către privitor. Nu-i ușor dar nici urât.

Sincope, multiple versiuni ale unei singure amintiri, confuzii, lâncezire maladivă, confuzii voit alimentate, reveniri la aceleași amintiri din alte unghiuri toate aceste aspecte sunt prezente în filmele menționate, contribuind la un mister poetic și fermecător în L'Année dernière à Marienbad sau la menținerea vie a interesului într-o afacere politică (în anumite momente prea de neînțeles) în Rengoku eroica. Camera de filmat se comportă altfel în ambele filme decât o face în majoritatea cazurilor, fiind mai apropiată de instabilitatea și imprevizibilul atât de familiare ale imaginilor din vise.


Liniște, multă liniște și spațiu larg ocupat de puține personaje și de opere de artă (L'Année dernière à Marienbad) sau de puține personaje și de un decor industrial (Rengoku eroica) redau culoarea interioară specifică reverie. Având un fundal alb-negru ne prindem ușor că noi vom lega rupturile spațio-temporale, că noi vom dezlega frânturile de fraze ca pe niște ghicitori, că noi vom da sens nonsensului. Poate de aici numele de film greu care ștanțează acest gen de filme, și mai mult chiar, aceste filme în particular.

În Rengoku eroica / Heroic Purgatory/ unghiul de filmat aproape că devine personaj, el mișcându-se necontenit, căutând mereu alte și alte poziții. Ca un păianjen ce își țese necontenit, într-o geografie personală, pânza. Totul pare un vis (oamenii se comportă așa), totul pare o amintire care nu se mai eliberează, o amintire care mestecă momentul prim până la cumplita lui amestecare cu fantezia. Este un film în care trebuie să crezi, un film care să îți placă așa cum te poate acapara o uzină cu labirintul de țevi, chiar dacă nu știi ce rol au.



0 buşeli:

Trimiteți un comentariu

Zi ceva de-a busilea sau din picioare

de-a bușilea prin aer!