luni, 7 noiembrie 2011

Accidente

un articol semnat Claude Sernet

(în revista Punct an I nr. 3, decembrie 1924, p. 4; preluat din revista Aldebaran / nr 1-4/02001)


Teatrul: a fost orice. Panopticum de istorie naţională, pentru uzul lacrimogen al şcolilor secundare de ambele sexe; tribună electorală a partidelor politice la putere, înzorzonată cu toate rozele şi crizantemele retorice ale demagogilor bâlbâiţi; vast purgatoriu suburban pentru afinarea şi trecerea în paradisul eternităţilor perimate a mărgăritarelor tâmpeniei sociale; prostituată gură de sobă la care, în romantice nopţi de iarnă cu ninsori de naftalină şi viscole interculisare, decrepiţi bunici de bal mascat povestesc nepoţilor imbecilizaţi de circumstanţă, străbunele aventuri ale diferiţilor eroi evadaţi din carcera tradiţiei ca nişte strigoi fetizi din somptuase borcane cu alcool conservator; bordel sentimental în care a fost internată Colombina sedusă şi nenorocită întru aşteptarea suspinîndă a lui Pierrot onanist; rebus de geometrie psihologică pentru folosinţa studenţilor în litere; trambulină cu arcuri de argint, pentru lansarea tuturor cocotelor cu dicţiune metafizică; etc, etc, la pătrat.
A fost atît de mult altceva, că acum nici nu mai există. Se poate numi teatru sau dughiană cu zarzavaturi asortate; prăvălia în moratoriu cu şoşoni şi galoşi norvegieni (marca originală) deschisă la orice oră din zi şi din noapte, cu tot felul de băuturi spirtoase; şi, la rigoare, chiar stabilimentul oficial al domnului Corneliu Moldoveanu.
- Acesta este reportagiul de ultimă oră. Dar să coborâm din slava vulturilor împăiaţi cu beţe de chibrit, la realitatea afişului de cinematograf.
- Azi Feţi-Frumoşii ancestrali, visând iubiri mecanice, îşi fac stagiul arid şi pragmatic în fabricile industriei cu viitor; Zânele tirane şi blonde în speranţa unei totale reabilitări, umilesc - nocturn - trotuarul devenit deodată asfalt.
Situaţia omului modern - citadin sau ţăran - a schimbat, fără însă a înrâuri asupra fizionomiei lui cerebrale. Noua lui aşezare în mijlocul multiplului efort vital cu infinite si simultane corespondenţe, s-a săvîrşit brusc, abandonîndu-l inactiv la vechiul lui rol de accesoriu aritmic. La banchetul forţat al neobositelor îndârjiri centrifuge, unde chelneri automaţi servesc incandescent pateuri de metal şi scrâşnitoare fripturi de sticlă pisată, - dezorientat el continuă să ceară paie.
Totuşi, sub crusta mai mult sau mai puţin groasă de indiferentă insuficientă. se mai ascunde un sâmbure luminos - un buton cu indepărtare afinităţi magnetice, de virginal oţel. Osândit la atrofie de licoarea siropoasă a paseismelor, vegeta epuizat. Gonit din bezna lui atroce şi stimulat, va exploda vertiginos, cotropind zăgazurile prea exploatatelor şi strâmtelor tipare. Pe acest punct ambiţionăm să sprijinim pârghia năzuinţelor noastre. Vrem: Scena bord de avion în pană de motor; ring de box;  stadion de footint. Acţiuni fotografice cu viziuni fulgerătoare de caleidoscop, în care interpretul să fie o rigidă marionetă de lemn şi aluminium; în locul clasicului muget al trăznetului - zbârnâitul intransigent al helicei; fluieratului dulceag al vântului romanţios - murmurul neliniştit de dinam; decorului searbăd hibrid, cu stele de mucava şi peisagii de cosmetic - comoda şi suculenta pictopoezie,  cu sori de acid sulfuric; regizorilor şi maşiniştilor cretini şi somnambuli - viguroşii ingineri cu creierul electric; cuvântului avorton extras cu forcepsul din gâtlejul actorilor sifilizaţi -jazz bandul freneziei universale.
Nu mai vrem tutela degenerată a mascalzzonilor cu lavalieră şi serenada în Surdină. Nu mai vrem peregrinarea sentimentală prin pârloagele gângavilor de inspiraţie reptilă.- Vie asurzitoare ejaculare interplanetară, când - ferventă logodnă -  ne vom trece, calmi, în deget inelul lui Saturn! Aşteptăm ediţia a II a a premierei lui Hernani, nu în veste roşii şi cu plete împrumutate, ci tunşi zero şi cu tricouri; - mândri şi nerăbdători aşteptăm Serbarea ingenuă, în care legendarul pumn pătrat al lui Theophile Gautier să se eclipseze, dărâmat sub presiunea de 300 de atmosfere a mănuşii de elegantă piele galbenă a lui Dempsey.


0 buşeli:

Trimiteți un comentariu

Zi ceva de-a busilea sau din picioare

de-a bușilea prin aer!