duminică, 12 decembrie 2021

Shaun Tan și sosirea

 

Există mai multe moduri de a citi. Pe drumul spre servici poți citi o foarte frumoasă nuvelă privind zidurile caselor, aglomerația din intersecții, oamenii de pe stradă, micile gunoaie aruncate pe jos etc. Fără nici un dialog poți vedea cum o poveste se degajă. Uneori pot apărea deformări, pot apărea iluzii, pot apărea halucinații, pot apărea exagerări. Shaun Tan este un scriitor de origine australiană care reușește printr-un roman grafic lipsit de text, să vorbească mai mult decât dacă ar fi scris un roman pe tema dată. Prin forța vizuală a desenului, autorul reușește întocmai ca un mim să umple golurile lăsate de lipsa totală a textului.

În 1677 o cărticică alchimică Mutus liber a reușit să incite imaginația multor filosofi prin prezența unor imagini lipsite de orice text, imagini care se spunea că dacă erau citite corespunzător ar dezvălui cititorului modalitatea de a descoperi piatra filosofală. Nu degeaba C. Jung și-a ilustrat cărțile cu reproduceri din cărticica veche, păstrând chiar un exemplar din prima ediție. În The Arrival Shaun Tan prezintă trauma plecării atât din ochii celui care pleacă cât și din ochii celor părăsiți. Umbre, forme nedescifrabile, decoruri șterse și anxioase conduc cititorul spre un final fără sfârșit. Apelând la tehnica povestirii în povestire autorul extinde drama părăsirii personale la una universală, o dramă care face parte din creșterea fiecăruia. Este o pledoarie spre deschidere și curaj, spre ambiție și pornirea pe drum.

Da, în această nuvelă grafică (nu i-as spune roman) autorul face apel la intuiția celuilalt, la povestitorul din cititor, la puterea emoției de a traduce un gest sau un semn, la bagajul artistic al fiecăruia, la nevoia de mister și de (ne)liniște, la plăcerea limbajului cinematografic.


0 buşeli:

Trimiteți un comentariu

Zi ceva de-a busilea sau din picioare

de-a bușilea prin aer!