joi, 11 iunie 2015

Merită Citit: Interviu cu Ştefan Alexandru Ciobanu despre arta de a fi scriitor

Interviu preluat de pe site-ul Merită  amgajat.

Ştefan Alexandru Ciobanu, absolvent al Facultăţii de Psihologie, a primit numeroase premii în calitate de scriitor şi a publicat o serie de volume precum: De-a buşilea prin aer, Convoi de tăcere, Aliona, cât şi numeroase poezii în diverse antologii. În prezent avem plăcerea să îi citim blog-ul sau publicațiile din rubrica site-ul scriitorului, pehttp://scrieliber.ro/.

Merit Angajat:  Debutul editorial l-ai avut în 2007 cu „Aliona”. Dacă ai face o comparaţie între vremurile de atunci şi vremurile de acum, sau din 2013 când ai publicat „De-a buşilea prin aer”, cum ţi se pare că au evoluat lucrurile pentru scriitori? Au mai multe oportunităţi pentru a deveni cunoscuţi?
Ştefan Alexandru Ciobanu: Lucrurile nu au evoluat nici nu au involuat, doar s-au schimbat. Scriitorii nu aparțin unei caste, așa că se luptă și ei cu aceleași forțe cu care se luptă toată lumea: mediocritatea, sărăcia, singurătatea, nepăsarea etc. Cât despre oportunităţi, ele nu se pot calcula. Sunt imprevizibile, nu ţin neapărat de valoare și merg mână în mână cu vremurile.  

Merit Angajat:  Ai peste 10 premii obţinute în cadrul concursurilor şi festivalurilor de poezie. Povesteşte-i puţin comunităţii Merit Angajat despre ele.
Ştefan Alexandru Ciobanu: Au fost ocazii în urma cărora
am cunoscut oameni cu care am legat prietenii, asta este cel mai important. Ultimul premiu a fost pentru volumul De-a buşilea prin aer (editura Tracus Arte, Bucureşti 2013) la festivalul George Coşbuc (Bistrița, octombrie 2014), iar cel mai neaşteptat a fost la un concurs organizat de Radio Zu unde Buzdugan şi Morar mi-au acordat în 2010 marele premiu (sic!) pentru o poezie despre regiunea Bilbor (era o campanie la apa minerală cu acelaşi nume). Concursurile/festivalurile au rolul lor în mediul literar, cu tot renumele prost dobândit prin modul uneori netransparent în care sunt făcute nominalizările, premierile sau simpla chemare ca invitat (vezi ultimele scandaluri de la U.S.R.).

Merit Angajat:  Se poate spune că există un „secret” care stă la baza acestor succese?
Ştefan Alexandru Ciobanu: Succesul ar trebui definit mai întâi, ceea ce nu se poate face atât de ușor nici măcar când vine vorba despre poezie. Secrete în acest sens nu există, în schimb este în floare teoretizarea lor în van.

Merit Angajat:  De ce ar trebui scriitorii să acorde atenţie acestor evenimente şi competiţii de poezie? 
Ştefan Alexandru Ciobanu: Nu pot vorbi în numele altor scriitori. Nu evit aceste concursuri/festivaluri, dar cum - după o vreme - îmi vine să arunc la gunoi scrierile din trecut, chiar și pe cele premiate, nu reprezintă un barometru. Sunt lucruri care trebuie să fie, indiferent cum sunt organizate.

Merit Angajat:  Pe lângă volumele publicate, mai scrii şi pe blog-ul personal - alexandervsalexander.blogspot.ro. Te-ai gândit vreodată să scoţi un nou volum, care să conţină posturile de pe blog, aşa cum a făcut Tudor Chirilă?
Ştefan Alexandru Ciobanu: Ceea ce a făcut Tudor Chirilă nu este singular şi nici măcar nou, este ceva ce se practică din toate timpurile. Când nu exista internetul, volumele publicate de autori conțineau scrieri publicate în presă de-a lungul timpului, fie că erau poezii, recenzii, note de lectură sau simple note de jurnal. Dacă autorul murea și nu apuca să-și publice un volum, un editor se apuca și îi aduna scrierile din presă într-o carte. Să nu mai vorbesc despre marile romane apărute pentru prima oară sub formă de foileton. Este evident că multe din poeziile cuprinse în volumele mele au apărut mai întâi pe blog, desigur într-o altă formă.

Merit Angajat:  Prin ce modalităţi îţi faci cunoscute poeziile şi celelalte articole pe care le publici pe blog?
Ştefan Alexandru Ciobanu: Am acumulat multe cunoştinţe din domeniile care ţin de promovarea blog-ului (seo, social media, html etc.) și de ele mă folosesc, cum pot, în promovare. A mă axa foarte mult pe aceste domenii, mi-ar lua din timpul alocat pentru scris sau trăit. În principal prefer să mă axez pe calitatea articolelor (nu cantitatea lor), promovarea fiind pe planul secund. M-am bucurat când mi s-a alăturat un bun prieten, Alexandru Turcu, care ţine în cadrul blog-ului rubrica fişe de folklor. S-a vrut - la început - o serie de studii care să privească, așa cum spune numele rubricii, elementele din folclorul românesc (vezi articolele despre dragobete, despre Păcală, despre folclor și muzica rock, despre licantropi etc). Cu timpul, postările și-au extins aria ajungând la interesante articole despre Voltaire, despre Dracula, despre istoria spiritismului etc. Alături de Alexandru Turcu a venit şi editura Litera cu ajutorul căreia, prin pr-ul Mihaela Vodă, pot oferi note de lectură ale cărţilor, cărți pe care cititorii le pot câştiga ca premii. Astfel, cei care vin pe blog-ul meu găsesc selecții de poezii din poeții români sau străini, note de lectură, articole privind avangarda românească sau, dacă nimeresc la rubrica lui Alexandru Turcu, articolele despre care vă vorbeam.

Merit Angajat:  Ai absolvit Facultatea de Psihologie. Au avut studiile un rol în viaţa de scriitor?
Ştefan Alexandru Ciobanu: Cum spuneam, scriitorii nu fac parte dintr-o castă. Studiile, de orice natură, nu definesc un scriitor. Lucrez la Institutul Național de Statistică, s-ar zice un alt  domeniu opus unui scriitor, dar pentru mine nu este așa.

Merit Angajat:  Ce alţi scriitori români citeşti cu plăcere?
Ştefan Alexandru Ciobanu: O să mă refer doar la scriitorii care nu mai sunt printre noi: Mircea Ivănescu, Gellu Naum, Marin Sorescu, Virgil Mazilescu, Leonid Dimov, Eugen Ionescu etc.

Merit Angajat:  Faci parte din comunitatea de blogger-i de pe MeritaCitit.ro. Există o diferenţă între scriitorul şi blogger-ul Ştefan Ciobanu?
Ştefan Alexandru Ciobanu: Îmi place să scriu pe blog, dar nu scriu zilnic, şi când scriu nu scriu mondenități. Atât eu cât şi Alexandru Turcu încercăm să oferim articole cu subiecte care nu au mai fost atacate. Atunci când postez o selecție din poeziile unui autor, caut să postez acele poezii care nu se regăsesc pe internet. Îmi place să vizitez alte blog-uri dar nu pot lăsa comentarii de complezenţă. Am o rubrică site-ul scriitorului, găzduită de un bun prieten pe site-ul scrie liber.ro/scrieliber.ro, unde prezint blog-urile şi activităţile scriitorilor din jurul meu. Acestea sunt activitățile pe care le fac ca și blogger. Îmi plac blogger-ii care scriu de dragul scrierii, nu a comentariilor sau a like-urilor.

Merit Angajat:  Ce alte blog-uri de pe Merită Citit ţi-au captat atenţia şi le acorzi merite?
Ştefan Alexandru Ciobanu: Sunt blog-urile celor pe care i-am adăugat în lista de prieteni.

Merit Angajat:  Ce sfaturi le dai tinerilor care scriu poezii, dar nu au reuşit încă să publice un volum?
Ştefan Alexandru Ciobanu: Volumele de poezii apar destul de ușor în aceste zile, nu mai este cazul să se pună această problemă. Oricine poate publica un volum în maxim o săptămână. Nu știu de ce se leagă tinerețea de apariția urgentă a unui volum, sunt scriitori care au publicat prima carte la 40 de ani, alții nici nu au apucat să își vadă tipărit un volum.

0 buşeli:

Trimiteți un comentariu

Zi ceva de-a busilea sau din picioare

de-a bușilea prin aer!