marți, 18 noiembrie 2014

Încredibilul pelerinaj al lui Harold Fry, editura Litera



Incredibilul pelerinaj al lui Harold Fry
de Rachel Joyce
ed. LITERA - București, 2014
trad. Petru Iamandi
sursă foto
lista completă a notelor de lectură aici

Încredibilul pelerinaj al lui Harold Fry  sau cum să te ridici din fotoliu

Oamenii ies din ce în ce mai greu din confortul propriu pentru a trece de barierele autoimpuse, mai ales atunci când scopul ar fi unul care privește sufletul, lipsit deci de o miză materială. Astfel de pelerinaje sunt din ce în ce mai puține în ziua de astăzi, ca să nu spun inexistente. Și atunci când cineva se hotărește totuși să iasă din rutină, odată ce inițiativa lui ajunge pe mâna presei totul se destramă pierzându-și aura de la început. Despre toate astea, dar și despre multe altele, ne vorbește Rachel Joyce în romanul ei de debut Încredibilul pelerinaj al lui Harold Fry, apărut la editura Litera în 2014, în traducerea lui Petru Iamandi.

Când pornești la drum nu te mai opri

Harold Fry nu poate fi inclus în rândul eroilor contemporani: trecut de 60 de ani, fără spirit de inițiativă, un retras, o persoană fără idealuri cu greu poate face obiectul unui roman de succes. El intră treptat în aventura vieții sale, la început inconștient, aproape maladiv (suspiciunea de alzheimer planează până spre finalul cărții, nefiind elucidată), cu o siguranță de sine care crește din greșelile, poticnirile sau căzăturile de care are parte, niciodată din micile victorii. O scrisoare declanșează mai mult decât o hotărâre, declanșează înfruntarea unei traume casnice trecută sub tăcere. Aceasta (trauma) îl va ghida pe eroul sexagenar pe un drum de peste 800 de kilometri făcut pe jos (din sudul-vestul Angliei până la granița cu Scoția în nord-est, mai exact din Kingsbridge până în Berwick on Tweed), încălțat doar cu o pereche de pantofi de iahting, fără telefon mobil, hartă, busolă. Autoarea surprinde pas cu pas transformările (conștinetizările) pe care le traversează Harold Fry. Descris ca ‘’un corp în care sălășluia o călătorie’’, atrage într-un târziu atenția celor din jur care i se alătură pentru o fărâmă de drum, doar cât să-i facă o pagină de facebook, să creeze în jurul lui un mit artificial, sărăcit de trăire

Când dramele casnice ne condiționează zâmbetele

sursă foto
Un roman psihologic, un roman reflexiv, un roman de aventuri? Câte puțin din toate, oricum un roman al omului de acum, cu nevoile lui, și al vieții de cuplu, viață pe care eroul o va vedea la cei cu care se va intersecta, cu toate nerealizările, dramele și tragediile ei. Este o carte care vorbește despre acele drame casnice care ne condiționează zâmbetele, determină încrețirea frunții, acele drame casnice trecute sub tăcere. Nu spre rezolvări merge noul pelerin cât spre împăcări și conștientizări uneori ne rostite ca atare. Momentele retrospective, cerute de un astfel de subiect, vin fluid alături de evenimentele curente, de multe ori intersectându-se până la suprapunere, oferind senzația unei continuități.
Romanul vorbește despre trăirile unui om simplu, despre dorințele și acțiunile lui care, de multe ori, nu se supun raționalului. Vorbește despre acel erou care nu are nevoie de gălăgie și recunoaștere ci de singurătate și iertare. Un antierou? Aș zice un antierou al zilelor noastre, un erou care face lucruri extraordinare (chiar dacă irațional) și nu cere altceva decât să fie lăsat dracului în pace. Un roman cald în care toate personajele au partea lor de conșietntizare trăită în cea mai mare liniște și în cel mai mare calm.

Rachel Joyce debutează în forță cu acest roman, după o activitate de peste douăzeci de ani în teatru englez.
Încredibilul ... a câștigat numeroase premii și nominalizări, romanul fiind tradus în peste 34 de limbi.

3 buşeli:

  1. De cand a aparut lui Joyce sunt un pic contrariata de toate parerile pe care le citesc. Unele laudative, altele rezervate ma fac mereu sa oscilez intre a porni la drum cu Harold sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Şi mie mi-a plăcut mult romanul.

    RăspundețiȘtergere

Zi ceva de-a busilea sau din picioare

de-a bușilea prin aer!