marți, 30 septembrie 2014

Concursul editurii LITERA

Concursul de toamnă al editurii LITERA


Roxana Popa a câștigat această carte oferită de editura  LITERA. Felicitări! 
O aştept pe câştigătoarea Roxana Popa  să lase datele de contact până joi, 30 octombrie, ora 00:00. În caz contrar premiul va fi dat celui de-al doilea participant.

Curs special de fizica dezastrelor

  • Data aparitiei: 03.12.2010
  • Tip coperta: Cartonată
  • Format: 150 x 215
  • Nr. pagini: 688
Despre carte

Blue Van Meer ar putea fi o adolescentă americană obişnuită. Numai că, la cinci ani, îşi pierde mama într-un accident de maşină, iar tatăl ei, intelectual expansiv şi excentric, o plimbă dintr-un oraş universitar în altul, spre noi aventuri, mereu pe drum. Au o relaţie foarte strânsă, inventează mereu discursuri noi, se lansează în citate savante, rescriu istoria literaturii şi a fizicii cuantice. Dar, într-o zi, Blue descoperă cadavrul lui Hannah Schneider, profesoara ei preferată. Ce poate face altceva decât să urmeze sfaturile tatălui şi să reconstituie povestea, cu rigoare, cu un strop de umor, şi, pe cât posibil, cu multe întâmplări? Trecând de la teoria marxistă la poveşti despre Ava Gardner cu o uşurintă deconcertantă, povestea Marishei Pessl amestecă ironia, umorul, critica societăţii americane şi un gust impecabil în materie de literatură, film sau politică. Curs special de fizica dezastrelor este una dintre acele cărţi care se savurează cu plăcere, fără să dezamăgească.
„Romanul de debut cel mai inteligent şi mai erudit după Totul este iluminat al lui Jonathan Safran Foer... O poveste strălucitoare, scrisă într-o manieră nouă, inteligentă şi viu colorată…”  (The New York Times)
„Inteligentă şi exuberantă, în parte roman al maturizării, în parte aventură şi călătorie, în parte cercetare idiosincratică a marilor cărţi, cu accente de comedie romantică şi crime neelucidate… ”  (Vogue)
„O joacă inteligentă… care te face să reflectezi şi să râzi în acelaşi timp.” (Glamour)
„Un debut zburdalnic şi inteligent… o extravaganţă asezonată cu aluzii literare şi de cultură pop, caracterizări ironice, intrigă erotică, crimă şi o energie narativă de neoprit.”  (Entertainment Weekly)

Despre autoare

Scriitoare americană contemporană, Marisha Pessl (n.1977 ) s-a născut în Clarkston,Michigan. A urmat Northwestern University timp de doi ani apoi s-a transferat la Barnard College, unde a obţinut o diploma în literatura engleză. După absolvire, a lucrat pentru Price WaterHouseCoopers în calitate de consultant financiar şi,în timpul liber, a început să scrie.
CURS SPECIAL DE FIZICA DEZASTRLOR, romanul ei de debut, a câştigat în 2006 Premiul John Sergent Jr pentru roman de debut, a devenit bestseller New York Time şi a fost publicat în treizeci de limbi.

Mai multe detalii aici

Regulament
- spuneți într-un comentariu pe blogul alexandervsalexander impresii despre o carte la care ţineţi foarte mult din toate punctele de vedere. Nu trebuie să fie vorba doar despre cărţi noi, aş vrea să citesc păreri şi despre cărţi de anticariat, ale unor editori devotaţi care au făcut o artă din tipărirea cărţilor;
- nu au voie să participe concurenţi care au câştigat alte cărţii ale editurii LITERA pe blogul alexandervsalexander;
- nu va fi tragere la sorţi.

Durata desfăşurării concursului
30. septembrie. 2014 - 25. octombrie. 2014 ora 00:00

Câştigătorul va fi anunţat pe data de 26. octombrie .2014


5 buşeli:

  1. Cartea care m-a impresionat din toate punctele de vedere este mult controversata "Portocala mecanica", a lui Anthony Burgess. Inceputul n-a fost prea promitator, fiind tentata sa renunt dupa primele doua pagini. Oricat as fi scormonit in memorie, cuvinte ca "ruka", "golovan", "malenki", "grovi", nu-si gaseau domiciliul in vocabularul meu. Norocul a fost firea mea ambitioasa, care a intuit pe undeva valorea cartii si nu m-a lasat sa renunt.
    In primul rand, cartea este o satira distopica a societatii britanice din anii '60 si, contrar aparentelor, nu are nicio legatura cu Nationala de Fotbal a Olandei. Dezbate teme ca: liberul arbitru, tradarea, binele si raul ca fete ale aceleiasi monede, totul din perspectiva unui adolescent obsedat de sange si adrenalina.
    Actiunea se concentreaza in jurul lui Alex, care, impreuna cu trei "gaskari", comit o sumedenie de fapte reprobabile si condamnabile: se drogheaza, bat, fura, violeaza, dintr-o placere patologica. Punctul culminant il reprezinta o crima, in urma careia Alex, tradat de tovarasi, este singurul arestat. In detentie, in urma unui incident, este obligat sa joace rolul de cobai, intr-un experiment menit sa-l transforme intr-un individ docil, incapabil de violenta, model pentru societate. Alex ajunge o leguma, care face bine nu din proprie initiativa, ci pentru ca n-are incotro. "A incetat sa fie raufacator, dar a incetat si sa fie o creatura capabila de alegere morala".
    Dupa inca un experiment, menit de data aceasta sa-i redea rautatea, el se intoarce la vechiul stil de viata, dar descopera treptat ca violenta nu-i mai produce nicio placere si constientizeaza ca doar o familie l-ar implini in viitor.
    Acum, ce m-a impresionat atat de tare la aceasta carte, incat sa devina fruntasa in topul personal, in afara de subiect in sine? In primul rand, limbajul, care este unul inventat special pentru roman, "limba nadtatilor". Pare incomprehensibil doar la inceput, cu fiecare pagina insa devine tot mai usor de inteles si captivant.
    Nu lipseste nici umorul in economia operei, de fapt acesta reprezinta farmecul, sarea si piperul si se datoreaza atat jargonului adolescentin, dar in acelasi timp, e stilul operei, nu e un efect secundar. Umorul placat pe niste fapte abominabile e o realizare demna de maiestria autorului, care doreste sa protejeze astfel cititorul de monstruozitatea faptelor in sine.
    Un alt aspect care mi-a placut e finalul moralizator: nicio conditionare externa nu te poate influenta, cat timp dorinta de schimbare nu vine din interior. Un om este bun pentru ca alege in mod deliberat sa nu faca rau, un om nu este bun daca este constrans sa faca bine. "Oare ce vrea Dumnezeu? Vrea sa fii bun sau sa alegi sa fii bun? Oare un om care alege sa fie rau ar putea fi intr-un fel mai bun decat un om caruia i se impune sa fie bun?"
    Ceea ce ne determina inevitabil si pe noi sa ne punem niste intrebari la terminarea romanului: Ce este libertatea? Ce e violenta? Putem sa fim buni fara a fi rai si viceversa? In ce mod inteleg tinerii exercitarea libertatii? Daca omul este privat de posibilitatea de a comite violenta, e automat o fiinta mai buna?
    Daca mai punem la socoteala si faptul ca romanul m-a facut curioasa sa vizionez si filmul, in conditiile in care nu sunt cinefila, iar ecranizarile imi lasa mereu un gust amar, neridicandu-se niciodata la inaltimea cartilor, cred ca e evident ce impact a avut asupra mea.
    Desi controversata, "Portocala mecanica", nu reprezinta o instigare la violenta, ci, din contra, face apel la incetarea acesteia, autorul intentionanad sa mustre tinerii prin intermediul ei. E o carte care ori te fascineaza, ori nu-ti place deloc, jumatati de masura nu exista.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Roxana Popa, ai castigat aceasta carte. Te rog sa ma contactezi pentru a stabili cum sa intri in posesia cartii,

      Ștergere
    2. V-am trimis datele de contact pe e-mail! Va multumesc!

      Ștergere
    3. Cartea a ajuns cu succes la destinatie! Abia astept s-o iau in primire si s-o citesc! Va multumesc!

      Ștergere
  2. M-a impresionat Crima si pedeapsa, cartea celebra a lui Dostoievki! Asta pentru ca arata cum ar trebui sa fim fiecare dintre noi astfel incat lumea sa fie mai buna! Poate nu am omorat niciodata pe nimeni, insa facem o gramada de prostii, mai mari sau mici, care afecteaza mai mult sau mai putin persoanele de langa noi, avem pacate mai grave sau mai putin grave, pe care le desfasuram in ascuns si pe care incercam sa le tinem departe de cunostinta altora! Eroul nostru avea toate sansele sa scape nepedepsit si totusi constiinta lui a avut nevoie sa fie curatata. Desi traia si era liber, era o libertate falsa... o viata falsa. Un chin! Uneori ne chinuim, pentru a arata celorlalti cine nu suntem de fapt in realitate! Poate ar trebui sa ne recunoastem starea! Si ar fi inceputul unei vieti cu adevarat libere, cu adevarat fericite!

    RăspundețiȘtergere

Zi ceva de-a busilea sau din picioare

de-a bușilea prin aer!